Patella Luxation

Patella Luxation

 

Hvad er Patella Luxation (løs knæskal)?

En luxating Patella er knæskallen, der bevæger sig ud af sin normale placering og derved låser knæet i en bøjet stilling. Det gør hunden så halt, at den slet ikke støtter på benet. Patella luxation er en hunde sygdom, der især udbredt i små hunderacer (bl.a. Chihuahua og Griffon).

I 50% af alle diagnosticerede tilfælde påvirker Patella Luxation begge knæ.

 

Hvad er årsagen til Luxating Patella?

Løs knæskal anses for at være arveligt. Hos arveligt disponerede hunde kan lidelsen ses allerede ved fødslen, hvor de fødes med en forkert vinkling af lårbenet, så muskler og sener trækker knæskallen ud til siden. Hos små hunde smutter knæskallen ind på den indvendige side af knæet, mens den hos store hunde sidder på ydersiden.

 

Hvad er symptomerne på Patella (løs knæskal)?

Symptomerne starter som regel allerede i hvalpealderen, hvor hunden pludselig bliver halt på et bagben, løber nogle skridt på tre ben og så holder op med at halte. I starten kan der gå nogen tid imellem, at hunden halter, men det bliver stadig hyppigere, og på et tidspunkt skal hunden til dyrlægen.

 

Hvordan stiller din dyrlæge diagnosen Patella Luxation?

Diagnosen er som regel let at stille, fordi dyrlægen kan fremkalde haltheden ved at skubbe knæskallen ud af led - den smutter meget let.

Patella luxation er gradueret fra 0 til 3, afhængigt af sygdommens sværhedsgrad.

 

Hvordan behandles Patella (løs knæskal)?

Det er altid vigtigt, at hunden kommer i behandling så tidligt som muligt i sygdomsforløbet. Mulighederne for en effektiv behandling falder, jo længere hunden går med den løse knæskal, og på længere sigt er lidelsen invaliderende for hunden.

Behandlingen er næsten altid en operation, hvor dyrlægen flytter knæskallens senetilhæftning, så den kommer på plads. Hvis man venter for længe med at få foretaget operationen, vil der komme knogleforandringer, som kan gøre det vanskeligt at opnå et godt resultat.

 

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har løs knæskal?

Hvis hunden behandles i tide kan den få et godt liv uden halten og smerter. Men du skal tænke på, at det er en arvelig lidelse, så du bør ikke avle på hunden.

 

Hvad er risikoen for, at din hund får Patella Luxation?

Blandt mindre hunderacer er der en reel risiko for at se løs knæskal, og du skal være opmærksom på om din hund viser periodisk halthed af et bagben allerede tidligt i hvalpestadiet.

 

Registrering af patella-status (PL)

Efter Dansk Kennel Klubs regler har flere racer (bl.a. Chihuahua og Petit Brabancon) en avls-restriktion vedrørende patella-status.

Restriktionen fastslår, at afkom kun kan stambogsføres, hvis begge forældre til kuldet har en officiel Patella Luxation (PL) bedømmelse, registreret i DKK inden parring med følgende krav til status:

 

- PL 0 må bruges i avl

- PL 1 må kun parres med PL 0

- PL 2 og PL 3 må ikke benyttes i avl


Undersøgelsen kan tidligst foretages, når hunden er 12 måneder gammel.

 

Hvad betyder de ovennævnte Patella-grader?

Grad 0: Normal

Grad 1: Patella ligger på plads men kan luxeres (luxeres=flyttes fra normale position/beliggenhed) manuelt og vender spontant tilbage til normal position.

Grad 2: Patella kan let luxeres enten manuelt eller spontant. Forbliver hovedsageligt luxeret men kan reponeres (reponeres=bringes tilbage til normale position).

Grad 3: Patella er permanent luxeret og kan ikke reponeres.